Finský mladík Aaro Astala si v semifinálovém souboji kryje míček před Lukášem Řezaninou. Foto: Polský florbalový svaz. Finský mladík Aaro Astala si v semifinálovém souboji kryje míček před Lukášem Řezaninou. Foto: Polský florbalový svaz.
12. 9. 2016 Reprezentace - Muži (4) KOMENTÁŘŮ

Polish Open vyhráli Finové, proti Čechům jim pomohlo štěstí a výborný gólman

 



Těsně pod vrcholem nakonec skončil český národní tým na turnaji Polish Open. S Finskem, které ve Wroclawy reprezentovali mladí hráči druhého sledu, prohrál ve finále smolně 3:4.

Češi měli na předsezónním turnaji možná historickou šanci porazit obávané Finy. A-tým Suomi totiž měl na stejný termín naplánovaný tradiční dvojzápas se Švédy, a tak do Polska odjel nezkušený finský výběr plný mladých hráčů.

Ve finále šli ale záhy do vedení Finové. Po chybě Patrika Suchánka na zadním mantinelu byl před brankou nejdůraznější bývalý juniorský reprezentant a letní posila Wileru – 20letý Ville Lastikka, který se štěstím dostal míček do branky. V 16. minutě se spolupráce mladých hráčů ujala i na druhé straně – skvělou práci Jakuba Grubera využil k vyrovnání Marek Beneš, pro nějž to byl vůbec první gól v mužské reprezentaci.

Druhé dějství se neslo ve znamení mírné převahy českého týmu. Žádný střelecký pokus hráčů v červeném ale nenašel cíl, zato Finům se na konci třetiny skórovat podařilo. Střelcem byl tentokrát 19letý Rasmus Kainulainen.

Před poslední dvacetiminutovkou se zdálo, že je pouze otázkou času, kdy Češi vyrovnají a případně zápas otočí. Opak byl ale pravdou – Finové svůj náskok dokázali navýšit. Nejprve se míček smolně odrazil do branky od Tomáše Sýkory a následně přidal svůj druhý zásah v utkání Rasmus Kainulainen.

Sýkora se nedlouho nato trefil i do správné branky, pak už však čeští reprezentanti zvládli pouze snížit zásluhou Jana Šebesty. Soustavný tlak k vyrovnání nevedl, české šance likvidoval neskutečně chytající gólman Espoo Oilers Joonas Kaltiainen. Svěřenci Radima Cepka podlehli mladému výběru Finska 3:4 a odvážejí si tak z Polska stříbro.

Finále Polish Cupu 2016

Česko – Finsko 3:4 (1:1, 0:1, 2:2)
Branky:
16. Beneš (Řehoř), 48. Sýkora (Beneš), 54. Jan Šebesta (Tomašík) – 7. Lastikka (R. Kainulainen), 39. R. Kainulainen (Lastikka), 45. vlastní Sýkora, 47. R. Kainulainen (Ailio). Rozhodčí: Burek, Czarnecki (oba Polsko). Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 253.

Sestava Česka: Rytych – Němeček, Jelínek, Suchánek, Řehoř, Sýkora, Šešulka, Veltšmíd – Šebek, Jendrišák, Curney – Rýpar, Jan Šebesta, Matejčík – Gruber, Koutný, Beneš – Tokoš, Tomašík. Trenéři: Radim Cepek a Radek Sikora.

Zápas o 3. místo

Norsko – Slovensko 9:2 (5:1, 2:0, 2:1)


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Jarda napsal:

    Češi hráli s míčkem a Finové vyhráli zapas. Neporazit jejich U23 v skoro plné sestavě chvil pred MS… Pokolikáté už dojeli na koncovku? Bída.

  • fanda napsal:

    souhlasím! téměř v plné palbě neporazit finské mladíky – stále dokola, něco tady není v pořádku, taktika, morál, nominace, nasazení, cepek…každý si vybere, chodíme příliš dlouho kolem horké kaše a až něco „náhodou“ vyhrajeme, zase nám zavřou huby

  • Tomáš napsal:

    Na druhou stranu, co se nominace týče, tak je to to nejlepší, co florbal v Česku vyprodukoval. Nic lepšího momentálně nemáme. Horší je ta produktivita střelby. Finové 20 střel a 5 gólů (25%) a my 4 góly z 32 střel (12,5%).

  • Peter napsal:

    Wroclaw podle vzoru žena? Ó Díííooo…

Napsat komentář

*