28. 11. 2012 Reprezentace - Muži (0) KOMENTÁŘŮ

Jsme silní, cítím to, říká kapitán Fridrich. Prý by se mu ale hodil i Žito

 



Kapitán týmu Milan Fridrich vyráží na své třetí mistrovství světa a cítí, že národní tým je letos nejlepší, ve kterém kdy hrál. A to navzdory tomu, že neabsolvoval runový koučink Dana Žita. Ze Švýcarska by se chtěl vracet s medailí, a když se mise podaří, pak třeba se svými parťáky zamíří na dovolenou do Dubaje.

Češi obhajují bronzové medaile a ve Švýcarsku by neměli být bez šancí. Historie říká, že právě v zemi pod Alpami se většinou dařilo. Zatímco před 8 lety byla stříbrná medaile doslova senzací, nyní už cenný kov florbalový národ žádá.

Milan Fridrich se ale výzvy nebojí. „Pro mě je současný národní tým určitě nejsilnější, ve kterém jsem kdy hrál. Někteří kluci byli před dvěma roky mladí a dnes už vyrostli na opravdu vysokou úroveň. Ať už Milan Tomašík ve Švédsku, nebo Matěj Jendrišák u nás v extralize. Je to cítit, mají sebevědomí,“ všímá si kapitán českého výběru.

Do Curychu odjíždí národní tým autobusem už dnes večer. Hráči měli po několikadenním soustředění pár dnů volna. Pro některé z nich bude letošní šampionát ve Švýcarsku vlastně turnajem ve známém prostředí. „Já viděl před 8 lety zisk medaile jen v televizi. Ale bylo znát, že kluky, kteří hráli ve Švýcarsku, to neuvěřitelně motivovalo. Spousta z nich tam dnes našla domov, je to pro ně hodně prestižní,“ říká Fridrich.

A hned dodává, že výhodou není jen ta zvláštní motivace. „Dobrá je i znalost prostředí. Dnes jsem volal Aleši Jakůbkovi. Takže třeba víme, kde se tam dá zaparkovat, jaké tam jsou zásuvky. To se vždycky hodí,“ usmívá se kapitán.

Pokud vše půjde, jak má, a Češi se dostanou do bojů o cenné kovy, sehrají na šampionátu 6 zápasů. A síla soupeřů bude čím dál víc znatelná. „Je dobře, že to bude gradovat. Určitě je lepší, že rozhodovat bude až třetí zápas,“ přemýšlí Fridrich o duelu s Lotyšskem, který by měl určit obsazení 1. příčky tabulky základní skupiny.

Český kapitán se však nebojí ani soupeřů zvučnějších jmen. „Sice vnímáme, že Švédové a Finové mají silnější týmy, rozložení i ligu. Ale na mistrovství světa rozhoduje jen jediný zápas. A tam je to o týmové pohodě,“ zdůrazňuje ostřílený centr.

Podle něj bude rozhodovat právě mentální rozpoložení. To pomáhal na soustředění vyladit i herec David Novotný alias Jarda Kužel. Fridrich ale ví, že přijdou i psychicky náročné duely. „Zatím jsme tedy neabsolvovali runový koučink od Dana Landy,“ usmívá se kapitán týmu tématu posledních dnů.

Dál ale mluví vážněji. „Do pokřiku se nám víc hodí Jarda Kužel, ale co znám Dana, vím, že by se nám jeho psychický koučink trochu hodil. Doufáme, že budeme mít stejnou vůli a přesvědčení, jako má on o tom, že je Žito,“ směje se Fridrich.

Češi se prý nebudou bát ani Švédů, na něž by podle předpokladů měli narazit v semifinále a nad kterými ještě nikdy v historii nevyhráli. „Jsou teď strašně nahoře, to je pravda. Ale taky je to právě možná ideální čas na to je sestřelit. Když je někdo hodně nahoře, mnohdy to bývá snadnější,“ přemítá Fridrich.

Jeho tým dřel, poctivě se připravoval. A možná mohl na soustředění v Bystřici nad Pernštějnem závidět Švýcarům, kteří si soustředění užili v teple dubajského sluníčka. „My byli víc spolu, víc jsme trénovali. Potřebujeme prostě víc tréninků, abychom se sehráli. Ale když se podaří výsledek, můžeme tam letět s medailí,“ nadhazuje v žertu Fridrich. S jakou? „Já věřím i ve zlato! Víme, že dnes už můžeme porazit každého!“


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • :) napsal:

    nechtěl by se vracet raději s medailí?

  • rhem napsal:

    bavil se o Dubaji;)

  • Jop napsal:

    Švýcaři, Švédové i Fridrich říkají, že mají letos na MS nejsilnější tým.. To bude asi pěkné MS, sám osobně to vidím ve finále na Švédsko – Švýcarsko a o 3. místo Finsko – Česko.. no a když se kapitán českého týmu zajímá o to kde zaparkovat, jaký jsou tam zásuvky a o pokřik tak to vidím na krásné 4. místo 🙂

  • Karel Plechata napsal:

    Pánové a dámy, na čem jede ten Milan? Resp. tohle není dobrý pro florbal…

  • Jan Tleskač napsal:

    Proč by to nebylo dobrý pro florbal? Je správný, že si věří. Sebevědomí je důležité. Proč by tým jako je náš jel na MS bez jiné ambice než získat medaily, ne- li zlato. Je to o jednom zápase a pak ve finále se může stát všechno. Na Švýcary i Finy umíme zahrát, tak jen v tom jednom zápase nějak porazit Švédy 🙂 A to by bez sebevědomí nešlo.

  • Karel Plechata napsal:

    A co ty zásuvky?

  • Jan Tleskač napsal:

    I to se dá vysvětlit. Zázemí a pohoda je důležitá pro výkony. Někdo rád spí, někdo si pustí film, někdo x box, proto jsou důležité ty zásuvky. 😀

  • Karel Plechata napsal:

    a ten Žito?

  • Jan Tleskač napsal:

    Za prvé mají podobný účes 🙂 a za druhé je to to s posledních dnů tak mediálně známá postava, že bylo jasné že když se to šikovně objeví v nadpisu, tak si ten článek každý přečte, i ty, co by ho jinak přehlédli . Ale hlavně je to tím účesem 😀

  • Karel Plechata napsal:

    takže je to celé fiktivní rozhovor?

  • david napsal:

    Žito a florbal, to bude prda! :))

Napsat komentář

*