Nikola Příleská nahradí v brance zraněnou Hanu Ranochovou. Foto: Dagmar Horáková
31. 1. 2017 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Reprezentaci žen čeká druhá kvalifikace. V Madridu je jasným favoritem

 



Podruhé se bude muset česká ženská reprezentace kvalifikovat na mistrovství světa. Tým hlavního trenéra Miroslava Janovského se tak v úterý letecky přesunul do Madridu, kde jej od středy čeká kvalifikační skupina. V konkurenci Lotyšek, Maďarek, Ukrajinek a domácích Španělek jsou jasnými favoritkami, postup by měl být formalitou.

Je to možná taková nevděčná role. Nový formát kvalifikace totiž zaručuje účast pouze pořádající zemi, ostatní musí hrát kvalifikaci. Bez rozdílu. Letos tak poprvé zasáhnou do kvalifikačních bojů všechny čtyři ženské elitní reprezentace, před dvěma lety se totiž šampionát konal ve Finsku. Letos tak mají volno Slovenky, pro které bude bezpochyby prosincový turnaj florbalovým vrcholem.

Češky tak v Madridu čekají souboje s Lotyškami, Maďarkami, Ukrajinkami a domácími Španělkami. Nebezpečí by teoreticky mohlo vzejít od Lotyšek, které do Madridu přivezly všechny své stálice bez zraněné útočnice Bilinske. V bráně tak budou mít Visnevskou, před ní Karklinu a o bodový příspěvek by se měly v útoku starat Isjomina s Garbare.

Maďarky procházejí generační obměnou a na závěrečný turnaj by se po neúčasti ve Finsku rády vrátily. Pomoci by k tomu mohla zkušená útočnice Nicole Vertési, dlouho hrající ve Švýcarsku, anebo Nora Susztak, která si vyzkoušela druhou nejvyšší švédskou soutěž.

Před dvěma roky se Češky v Nitře utkaly s reprezentacemi Itálie a Velké Británie, které byly a stále ještě jsou na začátku své florbalové cesty. Nyní tuto pomyslnou štafetu přebírají reprezentace Španělska a především Ukrajiny.

Nový formát kvalifikace však takové zápasy přináší a pro mnoho odborníků se jedná o jedinou cestu, kterak se florbal postupně vyrovná tak, aby mu následně nedominovaly pouze čtyři země. Trenéři si navíc pochvalují, že ve specifických utkáních jsou jejich hráčky nuceny tvořit hru, s čímž se jinak nesetkají.

Upřímně, postup je pro naši reprezentaci prakticky formalitou. Z pěti týmů ve skupině postoupí na šampionát přímo první dva týmy, další dvě místa obsadí dva nejlepší celky na třetích místech čtyř evropských skupin.

Reprezentace bohužel do Madridu neodcestovala v původním složení: brankářku Hanu Ranochovou nahradila Nikola Příleská, dvojici Nela Jiráková – Gabriela Žůrková pak Klára Leierová s Veronikou Rybičkovou.

Program reprezentace žen na kvalifikačním turnaji v Madridu:

Středa: Španělsko – Česko 19:00
Čtvrtek: Maďarsko – Česko 16:00
Pátek: Česko – Lotyšsko 16:00
Sobota: Ukrajina – Česko 10:00


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*