14. 2. 2011 Superliga (8) KOMENTÁŘŮ

Český florbal má smělé plány. Bude v roce 2012 ligové superfinále?

 



Extraligové finále na jeden zápas je opět blíž. Představitelé českého florbalu budou v úterý diskutovat o novém soutěžním ročníku, kde je jednou z variant i unikátní finálový zápas na jedno vítězství po vzoru švédské Superligy.

Podle informací florbal.cz dokonce už florbalová unie dotázala vhodné arény na možnost pronájmu a podmínky uskutečnění finálového odpoledne. Podle vzoru Švédska by se hrálo nejdříve finále žen a následovalo finále mužské extraligy. Termínem by měla být podle předběžných informací sobota 21. dubna.

„Jsem jednoznačně pro. Florbal to může zase posunout dál. Navíc sedím v komisi elitních soutěží, která tuto variantu navrhla, devět z dvanácti klubů vyjádřilo podporu,“ říká šéf extraligového Michal Bauer.

„Ten projekt se mi samozřejmě líbí, i úpravy, kde se uvažuje o semifinále na čtyři vítězné zápasy,“ říká prezident FBC Ostrava Rolf Franke. „Zatím ale myslím nedocílíme toho, abychom dostali fanoušky klubů na jedno místo. Z Ostravy do Prahy, nebo naopak pojedou maximálně tři stovky fanoušků,“ myslí si Franke.

Právě ze zisku ze vstupenek by mohly plynout příjmy na zaplacení velké arény. „Nemyslím, že by kluby měly povinně odebírat vstupenky, jak předpokládá jeden z návrhů řešení,“ říká Franke. Všechny týmy mužské extraligy by měly podle informací florbal.cz odebrat 300 vstupenek, ženská extraliga pak 200 lístků pro jeden tým.

„Obě varianty jsou dobré. Florbalové finále se může hrát na víc utkání i na jeden zápas. Doba si ale žádá nové věci, florbal by měl být jiný, než jiné sporty. Ale jsme v jiné situaci než ostatní státy,“ myslí si Martin Vaculík.

Ve Švédsku má superfinále už dlouhou tradici a poprvé se hrálo v roce 2002, kdy Pixbo zdolalo Balrog v hale Hovet před čtyřmi tisíci diváky. Po třech letech se stal ale Hovet malým a závěrečný zápas sezony se přestěhoval do sto metrů vzdáleného Globenu. I když se nikdy nepodařilo halu vyprodat, pokaždé návštěva překročila dvanáct tisíc diváků. V roce 2011 se svátku dočká jihošvédské Malmö, aby bylo finále dostupnější i pro jih Švédska a další země Evropy.

Vývoj divácké návštěvnosti ve Švédsku při superfinále:
2002 – 4383 (Hovet)
2003 – 7 513 (Hovet)
2004 – 8064 (Hovet)
2005 – 14 656 (Globen)
2006 – 12 987 (Globen)
2007 – 14 344 (Globen)
2008 – 14 397 (Globen)
2009 – 14 024 (Globen)
2010 – 12 494 (Globen)


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • Kerim napsal:

    Doufám, že nebude.

  • Totti napsal:

    tak za pět šest let možná…

  • ... napsal:

    idiocie 🙂

  • Jenda napsal:

    Podle mě super nápad. Když by byl jeden zápas, přijde se podívat i spousta lidí,co by nesledovali celou dlouhou sérii a zápas bude mít výraznější pokrytí i v médiích.

    • Jakub Nábělek napsal:

      Nebuď naivní. Ten koho Florbal nezajímá, tak je mu jedno, jestli je to finále jedno nebo pět. A pouze velmi omezený počet fanoušků kvůli tomu pojede z Moravy do Prahy nebo naopak. Stačí se podívat na poslední roky na pátá finále. Svým způsobem je ten pátý zápas stejně aktraktivní jako jedno finále a hromady lidí kvůli tomu na ty zápasy nejezdí. Ani velká aréna (O2, Tesla, ČEZ) není důvodem, aby přišlo více lidí. Navíc sportovní stránka jednoznačně utrpí. Místo strhujících utkání bychom viděli mnohem svázanější taktickou hru, u které by rozhodovalo pár gólů. Viděl jsem za posledních 10 let spoustu finále v Praze i Ostravě a při představě, že by těch zážitků, zvratů a emocí bylo cca 4-5x méně je mi smutno, protože jsou to absolutní vrcholy. Lepší zápasy u nás prostě nejsou. A jen tak pro zajimavost by 6 ze 17 titulů mělo jiného majitele.

  • Matejm napsal:

    Pro diváky by to bylo asi velice atraktivní, ale být já hráčem, tak jsem proti. Jedinné utkání se nepovede a celá sezona by pro někoho zbytečná. Když je celá série a v ní se nepovede jeden zápas, tak se to dá ještě dohnat.

  • Jura napsal:

    Raději pět napínavě šokujících stejně jako v loňském roce, než jeden připomínající prodloužení s „rychlou smrtí“. Nemyslím si že každá novinka musí být nutně dobrá. Mediální popularita ještě stále silně pokulhává za obrovsky rostoucí členskou základnou a uspořádání jediného superfinále by jí v současné době zcela jistě nepomohlo.

  • Hrana napsal:

    Podle mě naprostá blbost, jakožto i to vybírání soupeřů pro PO. Zkrátit celou finálovou sérii na jedinej zápas a ještě ke všemu třeba na neutrální půdě, to prostě nechápu… Podle mě je správný, aby fanoušci klubů viděli poctivou finálovou sérii ve svých domácích halách(nebo alespoň městech pokud hala na základní část nesplňuje požadavky PO).

Napsat komentář

*