Ženskému florbalu ve Švédsku vládne IKSU. Foto: Per Wiklund Ženskému florbalu ve Švédsku vládne IKSU. Foto: Per Wiklund
8. 7. 2020 Ženský florbal - Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

IKSU by tento týden mělo oznámit konec, právní bitvu o nástupnictví vyhrává Thorengruppen

 



Podle švédského serveru innebandymagazinet.se by v tomto týdnu mělo vedení švédského elitního ženského týmu IKSU oznámit, že se příštího ročníku nejvyšší švédské ženské soutěže nezúčastní. Mezitím se ve Švédsku strhla právní bitva mezi IBK Göteborg a Thorengruppenem. Druhý jmenovaný tým se odvolal a získal první místo v rámci čekacího listu. Hráčky IKSU by tak mohly zamířit do nového působiště.

O případné volné místo se strhla pořádná bitva mezi IBK Göteborg a celkem Team Thorengruppen.

Druhá nejvyšší ženská švédská soutěž je totiž rozdělena na čtyři divize: Severní, Jižní, Zápádní a Východní. Sestupující týmy Dalenu a Skoghalls nahradily celky Falunu (vítěz Východní divize) a Lundu (vítěz Jižní divize). Ze všech čtyř prvních týmů měly tyto dva navíc nejvíce bodů, takže až dosud je vše relativně v pořádku.

Problém ale nastává u dvou ostatních divizí. Vítězem Západní divize se totiž stal tým Rönnby Västerås IBK Ungdom, který sice spolupracuje s celkem ze SSL, nicméně formálně se jedná o dva oddělené subjekty, proto měl nárok na postup do nejvyšší soutěže. Toho se ale vzdal.  Podobné propojení dvou subjektů není ve švédském florbale neobvyklé, právě proto například oddíly Pixba nebo Dalenu vyřízovaly pro své hráče v minulosti turnajové transfery na IFF pro Czech Open.

Severní divizi vyhrál poněkolikáté v Česku dobře známý celek RIG Umeå IBF, který ale do nejvyšší švédské ženské soutěže postoupit nemůže, jelikož se formálně jedná o oddíl zastřešený sportovním gymnáziem.

Pro případ odstoupení IKSU se tak stanovilo následující pořadí jednotlivých týmů tak, jak by měly být osloveny v případě nabídky postupu.

1. IBK Göteborg – 21 zápasů –  48 bodů – Jih
2. Thorengruppen IBK – 22 zápasů – 46 bodů – Sever
3. Hammarby IF IBF – 21 zápasů – 42 bodů – Východ
4. Västra Mälardalen IB – 21 zápasů – 37 bodů – Západ

To se ale nelíbilo Thorengruppenu, který se odvolal k Právní komisi Švédské florbalové federace s tím, že pokud RIG Umeå IBF nemůže do soutěže postoupit na základě předem daného rozhodnutí, pak právo postupu za Severní divizi automaticky připadá druhému týmu, což je právě Thorengruppen a současně je to dle představitelů oddílu více než druhé místo IBK Göteborg, který je druhý poté, co Lund postoupil.

A odvolací komise dala oddílu za pravdu. „Komise si je vědoma toho, že sezona skončila za nestandardních podmínek, nicméně je třeba vzít v potaz, že podle názoru komise není možné na úkor toho, že RIG Umeå IBF skončil v divizi na prvním místě a nemůže postoupit, upřít právo na postup druhému týmu v pořadí dané divize, na který by mělo toto právo přejít a měl by být posuzován jako vítěz dané divize. Z tohoto důvodu Thorengruppen IBK přebírá místo RIG Umeå IBF a je nyní třetím týmem v pořadí pro případný postup = prvním, který zatím nepostoupil,“ uvedla komise ve svém prohlášení.

Generální sekretář Švédské florbalové federace Mikael Ahlerup rozhodnutí respektuje. „V soutěžním řádu je jasně uvedeno, že se můžete odvolat k Právní komisi a požadovat změnu rozhodnutí. Pro nás je to ukázka toho, že máme silný a odpovědný orgán, který má autoritu k tomu, aby změnil přijaté rozhodnutí,“ řekl.

Podle serveru Innebandymagazinet.se se očekává, že v tomto týdnu IKSU navíc ohlásí odstoupení ze soutěže. Pro jeho hráčky by ale ve formě Thorengruppenu otevírala možnost, jak působit v nejvyšší ženské soutěži. Protože Thorengruppen, stejně jako IKSU nebo Dalen sídlí v Umeå.

Zamotaný příběh, že?


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*