Eliška Krupnová vedla českou reprezentaci jako kapitánka. Foto: Peter Bohlin Eliška Krupnová vedla českou reprezentaci jako kapitánka. Foto: Peter Bohlin
6. 2. 2022 Ženský florbal (1) KOMENTÁŘŮ

TOP 10: Královna Eliška Krupnová má pod sebou tři broznové medailistky z Uppsaly. Polovina žebříčku je tak nová

 



Vybrat nejlepší českou florbalistku za rok 2021 nebylo těžké. Svůj primát již poněkolikáté obhájila Eliška Krupnová, kapitánka české reprezentace a klíčová hráčka Pixba. Dost možná ji již v Pixbu náleží statut legendy, to ponechme na švédském uvážení. Každopádně je ale Krupnová jedinečnou hráčkou. Na druhém místě je její spoluhráčka Denisa Ratajová, další z opor Pixba. Třetí je pak brankářka Chodova Jana Christianová.

1. ELIŠKA KRUPNOVÁ (Pixbo Wallenstam IBK / Švédsko)
LONI: 1. MÍSTO

Eliška Krupnová před utkáním s Dánskem. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se

Eliška Krupnová

Na trůnu žádná změna. Eliška Krupnová sice jako kapitánka národního týmu nedovedla své spoluhráčky k vytouženým medailím, přesto, z dlouhodobého hlediska je naší nejlepší florbalistkou, což prokazuje v Pixbu, kde patří mezi opory a dost možná již také mezi legendy. Sama naznačila, že pokračování v národním týmu není jisté, uvidíme tedy, jak bude její budoucnost vypadat.

2. DENISA RATAJOVÁ (Pixbo Wallenstam IBK / Švédsko)
LONI: 2. MÍSTO

Denisa Ratajová zůstane oporou Pixba. Foto: Per Wiklund, www.perwiklund.se

Denisa Ratajová

Na druhém místě rovněž žádná změna. Denise Ratajové sice úplně nevyšel světový šampionát, jenže v konečném důsledku jej může pozitivně hodnotit snad jen Jana Christianová. Ratajová prokazuje dlouhodobě stabilní výkonnost v jednom z nejlepším klubu na světě, což na 2. místo stačí.

3. JANA CHRISTIANOVÁ (FLORBAL CHODOV)
LONI: –

Jana Christianová byla oporou české ženské reprezentace. Foto: Peter Bohlin

Jana Christianová

Hodnotit pouze světový šampionát, tak není co řešit. Christianová chytala na šampionátu skvěle, po zásluze patří do nejlepšího výběru turnaje a byla to právě ona, kdo držel akcie českého týmu na světovou medaili, ukázala, že se připravila výborně. Jenže také neměla ideální vstup do kalendářního roku a v Superfinále 2021 dostala přednost Hana Ranochová. Vychytané zlato s Chodovem by aktuálně Christianovou na první místo poslalo rovněž.

4. VENDULA BERÁNKOVÁ (Tatran Střešovice)
LONI: –

Vendula Beránková v utkání proti Slovensku. Foto: Martin Flousek, Český florbal

Vendula Beránková

Vendula Beránková se vypracovala v jednoznačně nejlepší českou obránkyni. S Tatranem sice ještě nestačí na Chodov nebo Vítkovice, svou pozici ale potvrdila na světovém šampionátu, možná také díky momentálnímu rozpoložení Nely Jirákové, která turnaj neodehrála po delším zranění v optimální pohodě a nechala tak vzadu Beránkovou vyniknout.

5. MICHAELA KUBEČKOVÁ (PIXBO WALLENSTAM IBK / Švédsko + 1. SC Vítkovice)
LONI: –

Michaela Kubečková splnila na šampionátu roli lídra. Foto: Per Wiklund

Michaela Kubečková

Na začátku roku si vyzkoušela angažmá v Pixbu, které ji dalo zkušenosti, ze kterých může čerpat. V průběhu roku se podílela na tažení Vítkovic, s juniorkami získala bronz a patří ke klíčovým hráčkám Vítkovic.

6. MARTINA ŘEPKOVÁ (PIRANHA CHUR / ŠVÝCARSKO)
LONI: 4. MÍSTO

Martina Řepková nastřílela Lotyškám pět branek. Foto: Martin Flousek, Český florbal

Martina Řepková

Podobně jako spoluhráčka Nela Jiráková, která z TOP 10 díky zranění vypadla, také Martina Řepková za sebou nemá ideální rok ze zdravotního hlediska. Nakonec se ovšem dala do pořádku, ve Švýcarsku patří k oporám Churu a stabilně potvrzuje vysokou úroveň výkonnosti. Pokud zůstane zdravá, může atakovat ještě vyšší příčky.

7. VANESSA REBECCA KEPRTOVÁ (FLORBAL CHDOOV)
LONI: –

Vanessa Rebecca Keprtová má za sebou debut na světovém šampionátu žen. Foto: Martin Flousek, Český florbal

Vanessa Rebecca Keprtová

Objev roku 2021. Vanessa Rebecca Keprtová dostala do vínku netradiční jméno, prý proto, aby byla mezi ostatními dětmi snadno identifikovatelná. S identifikací Keprtové již jistě nemají soupeřky v Extralize žen problém, Keprtová hrála důležitou roli při světovém šampionátu juniorek, svůj velký potenciál ukázala také na seniorském mistrovství, když se o tři měsíce později do Uppsaly vrátila.

8. VENDULA MAROSZOVÁ (1. SC VÍTKOVICE)
LONI: –

Vendula Maroszová

Druhá ze tří bronzových juniorek z Uppsaly ve výběru Florbal.cz. Maroszová našla ideálního partnera v Dominice Buczek a společně dávají vzpomenout například na časy, kdy Extralize žen vládla dvojice Novotná – Rozumová. Navíc hrála klíčovou roli při zisku zmíněného bronzu, budoucnost má, podobně jako Vanessa Rebecca Keprtová, otevřenou doširoka.

9. BARBORA HUSKOVÁ (1. SC TEMPISH VÍTKOVICE)
LONI: 10. MÍSTO

Barbora Husková

Barboře Huskové chybí k většímu posunu žebříčkem průnik ne mezinárodní scéně. Bylo by ale zvláštní zavírat oči nad její schopností střílet důležité branky a obecné produktivitě v klíčových zápasech. Navíc zaznamenala hattrick v Superfinále, které nakonec skončilo pro Vítkovice vítězně. Huskovou by tedy o místo v žebříčku mohl připravit aktuálně pouze větší počet legionářek.

10. MICHAELA MLEJNKOVÁ (FBC Ostrava)
LONI: 6. MÍSTO

Michaela Mlejnková slaví jednu ze svých branek proti Slovensku. Foto: Martin Flousek, Český florbal

Michaela Mlejnková

Dlouhodobě nejproduktivnější hráčka FBC Ostrava uzavírá elitní desítku. V roce 2020 zažila povedené angažmá v Lundu, jenže v české nejvyšší soutěži se FBC do Superfinále opět nedostalo, přičemž Mlejnková ve třech semifinálových zápasech proti Vítkovicím nebodovala, stejně jako v pohárovém semifinále. Obrat k lepšímu by mohla znamenat branka v prvním vzájemném utkání se Švýcarskem a v semifinále proti Finsku na světovém šampionátu. Pokud se Mlejnková začne stabilněji prosazovat proti elitním soupeřům, může klidně atakovat TOP 5.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • dudacek napsal:

    Tak nevím, na ČFBU žebříček, tady žebříček, který je ten správný, mě se líbí víc ten na ČFBU, kde je CHristy druhá, i když by měla být první.

Napsat komentář

*