9. 4. 2012 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Vítkovice mají naději. Vykřesaly ji mladičké Ranochová se Šrotovou

 



Ženy Vítkovic v play off ještě žijí. Včera poprvé po osmi letech porazily v play off soupeřky z Bohemians a vykřesaly tak naději na postup do Superfinále. Vděčí za to především dvěma mladým nadějím: teprve 16leté brankářce Haně Ranochové a o rok a půl starší Lucii Šrotové. Především Ranochová podala mezi tyčemi skvělý výkon.

Vítkovice by potřebovaly, aby se hrálo jen prvních 20 minut. Úvodní třetinu totiž zatím pokaždé vyhrály, dokonce v ní ani nedostaly branku. Jenže od začátku druhého dějství se (nejen) včera hrálo fakticky na jednu branku: tu vítkovickou. „Byla to pořádná makačka, ale věřila jsem holkám a ty to nakonec urvaly,“ oddechla si Ranochová, mladá gólmanka, která v extralize působí jen díky výjimce pro nadané florbalistky.

Na jistou opakovatelnost zápasů poukázala také Lucie Šrotová. „Mezi nedělí a Prahou před týdnem zase až takový rozdíl nebyl, jenom jsme neměly tolik štěstí,“ doplnila.

Utkání, ve kterém gólmanka Ostravanek předvedla 35 zákroků, ale Vítkovice nakonec dovedly do vítězného konce a vynutily si minimálně 5. zápas. „Šance je, myslím, že jsme v minulých zápasech ukázaly, že jsme lepší, jen nám chybělo štěstí,“ burcuje nadaná žena s maskou. Lucie Šrotová, autorka 2 branek, měla po utkání také viditelně zvednutou náladu. „Historie se neptá, jestli vyhraješ sérii 4:0, nebo 4:3,“ smála se v narážce na fakt, že už jen otočení série z 0:3 na 4:3 by poslalo její tým do Superfinále.

A nezapomněla ocenit výborný výkon brankářky. „Určitě to dodá sílu, abych dala gól a zase to na ní nemuselo až tolik stát,“ vysekla poklonu spoluhráčce. Ranochová už má zkušenost z „malého Superfinále“: loni vychytala titul juniorkám Vítkovic. „Ve své podstatě je to stejné, musíš do toho dát všechno,“ porovnala zápasy o všechno.

Své místo jedničky ale jisté nemá. „To záleží na trenérech, jednoznačná jednička nejsem,“ zůstává tajemná. V posledních dvou zápasech také Vítkovice praktikovaly systém, kdysi používaný u mužů FBC Ostrava, kdy měly na soupisce hned tři brankářky. „Máme tři kvalitní brankářky a můžeme si dovolit je všechny napsat na soupisku, takže proč ne,“ nedělala si z toho Ranochová těžkou hlavu.

Trenéři Vítkovic se snažili, aby hráčky nemyslely na možný konec sezony a hrály uvolněně. „Už se nemohlo stát nic jiného, než že prohrajeme zase, takže jsme do toho prostě daly všechno,“ přitakala Šrotová. A jak tedy vyhrát pátý zápas série? „Ve středu se zase musíme soustředit na to, že nemáme co ztratit,“ mínila Šrotová. „Musíme hrát týmově a zase to urvat,“ uvedla Hana Ranochová.

Avšak nechybělo mnoho a mohlo být hotovo. Bály se hráčky Vítkovic, že Bohemians z tlaku vstřelí potřebné branky k vítězství? „Samozřejmě, že jsme se bály, ale florbal je o tom, že jednou dáš gól ty, podruhé soupeř a v neděli se prostě zadařilo nám,“ usmála se Lucie Šrotová. „Holky naštěstí další branku nepřipustily a ubojovaly to,“ ulevilo se Ranochové.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*